Begraven

Begraven is een langzaam natuurlijk proces. De restanten (botten en vacht) blijven ook na tientallen jaren in de bodem aanwezig. Nederland heeft ruim 2 miljoen honden en ruim 3 miljoen katten, het kan erg vol worden.

U kunt uw huisdier in uw tuin of op een dierenbegraafplaats begraven.

Dierenbegraafplaats

U kunt uw huisdier begraven op een speciale dierenbegraafplaats. Er is dan altijd een plek waar u naar toe kunt gaan. U betaald kosten voor een plek op de begraafplaats en gemiddeld heeft u na 3 – 5 jaar opnieuw kosten, tot u het graf beëindigd. Houdt er rekening mee dat een dierenbegraafplaats niet altijd vlakbij is, waardoor het al gauw een afstand van u vandaan is.

In de tuin

Volgens de wet is het toegestaan een huisdier tot 10kg te begraven in uw eigen tuin, behalve als de gemeenteverordening anders aangeeft. Uw huisdier begraven in de tuin van een huurwoning is niet toegestaan. Denkt u eraan dat bij een verhuizing de restanten achter blijven in de tuin. Ook kunnen begraven huisdieren bij het verbouwen / opnieuw inrichten van de tuin uw plannen hiervoor bepalen. In de tuin begraven van uw huisdier brengen geen kosten met zich mee.

In de vrije natuur

Om sommige plekken kunt u uw huisdier tot 10kg in de vrije natuur begraven. U heeft hiervoor toestemming nodig van de grondeigenaar. Maar houdt rekening met toekomstige wijzigingen in het bestemmingsplan van de omgeving waar u uw huisdier begraaft. Besef dat emoties bij een grafdelving kunnen spelen als ongewenst het graf gedolven of verstoord wordt. Vaak zitten er geen kosten aan het begraven in de vrije natuur, maar dit is natuurlijk afhankelijk van de grondeigenaar.

Enkele tips voor begraven

  • Zorg dat er minimaal 1 meter aarde bovenop uw huisdier ligt in verband met wilde dieren.
  • Eventueel kunt u het graf nog extra afdekken met stenen.
  • Gebruik geen materialen die het milieu schaden.
  • Zorg dat er openingen zijn zodat de natuur zijn gang kan gaan in verband met mummificatie.